AKTUEEL

De Stichting Atelier ’92 initieert regelmatig projecten met publicaties en exposities van beeldend kunstenaars, al dan niet in samenwerking met instellingen en musea.

(De uitgaven van de Stichting Atelier ’92 zijn rechtstreeks te bestellen in de
on-line winkel)

 

Riek Milikowski-de Raat,
Kalender 2009

Speciaal ter gelegenheid van haar negentigste levensjaar geeft de Stichting Atelier ‘92 een kalender uit met reproducties van de meest recente schilderijen die de tekenares/schilderes Riek Milikowski-de Raat (Amsterdam 1918) maakte in de periode van 2001 tot 2008. Bijzonder aan deze uitgave is bovendien de tekst met iconografische beschrijvingen van het werk op ieder kalenderblad.

In haar werk reageert zij op historische, of juist op de meest recente ontwikkelingen om ons heen. De zorgvuldige uitwerking van de stofuitdrukking in haar werk, wordt
ingegeven door de behoefte van de schilderes om onze ’leef-wereld’ weer
te geven in al haar bijzondere kwaliteiten.

Verkrijgbaar via de on-line winkel van deze site (ad. € 29,50 incl. verzendkosten).


Radio-interview met Riek Milikowski-de Raat
6 december 2008

Speciaal ter gelegenheid van haar 90e verjaardag werd  in de nacht van
5 op 6 december 2008 in het NPS radio-progamma “Nachtvluchten”,
het interview herhaald uit de NPS-serie “Een leven lang”, dat de journalist Lejo Siepe had met de schilderes Riek Milikowski-de Raat.

Radio P1: Nachtvluchten

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 december ziet de programmering van Nachtvluchten er als volgt uit: (presentatie Nora Romanesco)

Van 05.00 uur tot 06.00 uur “Een leven lang” uit 2002 met Riek Milikowski, de jongedame wordt vandaag, 6 december, 90 jaar. Ze werkt en exposeert nog steeds en haar zoon gaf “De kleur van de realiteit, Riek Milikowski-de Raat, een overzicht van 60 jaar werk” uit. Ter gelegenheid van haar verjaardag is er op de site van het Humanistisch Verbond een Virtuele Expositie, van haar de eerste in een serie, nog tot half december te bezoeken. Gespreksonderwerpen zijn haar socialistische jeugd en haar schildertalent, dat ze gebruikte in haar strijd voor een rechtvaardige wereld.

 

september - december 2008

19 september: Riek Milikowski-de Raat opent serie virtuele tentoonstellingen op de Website van het Humanistisch Verbond,
 

'Kunst maakt zichtbaar', zei de schilder Paul Klee. Als dat waar is, dan is humanistische kunst een goed middel om humanistische waarden zichtbaar te maken, dacht de werkgroep Humanisme en kunst van het Humanistisch Verbond.
Deze werkgroep riep kunstenaars op foto's van werk op te sturen die virtueel geëxposeerd kunnen worden. De tekeningen en schilderijen van Riek Milikowski-de Raat maakten veel indruk op de werkgroep. 'Geen penseelstreek blijkt zonder betekenis'.
De monografie ‘Riek Milikowski-de Raat, de kleur van de realiteit’ is verkrijgbaar via de on-line winkel van deze site, of bij de boekhandel (ISBN 90.80.50.02.16).
  
Riek Milikowski-de Raat werd in 1918 geboren in de Amsterdamse Jordaan. Zij komt uit een christelijk arbeidersgezin en maakte al vroeg kennis met de arbeiders-beweging. Zij sloot zich daar op jonge leeftijd bij aan. Van kind af aan wilde zij leren tekenen en bekwaamde zich daarin door, tegen de verdrukking in, avondlessen te volgen op De Nieuwe Kunstschool, die door Paul Citroen in 1933 werd opgericht.

www.humanistischverbond.nl (ga naar virtuele expositie)

 

 


rode draad